syntaksi

Συγκρίσεις εγγυημένων αποδόσεων

Βασικό στοιχείο των αποταμιευτικών - συνταξιοδοτικών προγραμμάτων αποτελούσε ανέκαθεν το εγγυημένο εφάπαξ στη λήξη του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό θα διατίθεται έως 30.11.2017


 

Η παγκόσμια τάση που επικρατεί επιβάλει ένα πολύ μικρό εγγυημένο επιτόκιο στις αποταμιεύσεις ή ακόμα και μια απλή εγγύηση κεφαλαίου στη λήξη. Στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά, αντίθετα, υπάρχουν ακόμα εταιρείες που δίδουν σχετικά υψηλό εγγυημένο επιτόκιο στις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων το οποίο βέβαια διαχρονικά μειώνεται. Σήμερα φτάνουν στη λήξη τους συμβόλαια 30ετίας με εγγυημένο επιτόκιο έως και 5%, ακολούθησε η πτώση των εγγυημένων επιτοκίων περίπου στο 3-3,35% και σήμερα η αγορά εγγυάται μια μέγιστη απόδοση περίπου 2-2,5% (ανατοκιζόμενο τεχνικό επιτόκιο). Εδώ βέβαια δεν περιλαμβάνονται τυχον υπεραποδόσεις από την επένδυση των αποταμιεύσεων που μπορεί να αυξήσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα της αγοράς, θα πάρουμε σαν μέτρο σύγκρισης τις 3 μεγαλύτερες εταιρείες που προσφέρουν ακόμα τα ''παραδοσιακά'' (όχι Unit Linked) συμβόλαια με εγγυημένο τεχνικό επιτόκιο. Οι εταιρείες αυτές είναι

  • ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
  • EUROLIFE - EASY
  • Generali - PENSION MASTER PLAN*

Και τα τρία συνταξιοδοτικά προγράμματα δίνουν δυνατότητα σταθερής ή αυξανόμενης αποταμίευσης, ισόβιας εγγυημένης - σταθερής σύνταξης ή και διάφορες επιλογές όσον αφορά τη συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου (συγκεκριμένη διάρκεια, μεταβίβαση κ.α.).

Σαν παράδειγμα θα μελετήσουμε έναν άνθρωπο 30 ετών που μπορεί να διαθέσει μέχρι 2.000€ σαν αποταμίευση κάθε χρόνο. Για λόγους ευκολίας δεν θα υπολογίσουμε τυχόν ετήσια αναπροσαρμογή (πχ 3%) στα ασφάλιστρα αλλά ούτε και τυχόν έκτακτες καταβολές.

Ανάλογα με την διάρκεια της αποταμίευσης τα τελικά εγγυημένα αποτελέσματα έχουν ως εξής 

apodoseis eurolife generali ethniki

 

Άλλα παραδείγματα και συνδυασμοί

Βλέπουμε λοιπόν ότι η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ υπερέχει ξεκάθαρα όσον αφορά το τελικό εγγυημένο αποτέλεσμα. Αυτό θα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο σε σχέση με την Generali καθώς η Ιταλική εταιρεία εγγυάται ένα επιτόκιο της τάξης του 1%. Από την άλλη όμως, η διαφορά της ΕΘΝΙΚΗΣ και με την EUROLIFE είναι σημαντική παρά το γεγονός ότι και οι δύο εγγυώνται τεχνικό επιτόκιο 2,5%. 

Πλεονέκτημα των προγραμμάτων EUROLIFE & Generali έναντι της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ αποτελεί η δυνατότητα του ασφαλισμένου να ξέρει από σήμερα την ισόβια μηνιαία σύνταξη που του αναλογεί εναλλακτικά του εφάπαξ. Αυτή η δυνατότητα λείπει πλέον από την ΕΘΝΙΚΗ η οποία θα καθορίσει την ισόβια μηνιαία σύνταξη με βάση τον τότε πίνακα θνησιμότητας. Για τα ίδια λοιπόν κεφάλαια εφάπαξ, πιθανότατα η ΕΘΝΙΚΗ θα δώσει κάπως μικρότερη ισόβια σύνταξη, καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται διαχρονικά.

Βλέποντας όμως τις διαφορές στην εγγυημένη απόδοση, πιθανότατα το μεγαλύτερο εφάπαξ που δικαιούται ο ασφαλισμένος να μπορέσει να δώσει την ίδια ή και μεγαλύτερη ισόβια σύνταξη ανάλογα με την ηλικία συνταξιοδότησης και τη διάρκεια αποταμίευσης. 

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να υπάρχει από τον ενδιαφερόμενο κατά την έρευνα αγοράς του σε δύο βασικά σημεία

  1. Τις τυχόν ετήσιες αναπροσαρμογές ασφαλίστρων που πολλές φορές περνάνε απαρατήρητες σε μια προσφορά ασφάλισης
  2. Τις όποιες ενδεικτικές αποδόσεις 4-5-6% που μπορεί να δελεάσουν κάποιον. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τέτοιες αποδόσεις διαχρονικά και θα πρέπει κάποιος να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός

 * Το πρόγραμμα PENSION MASTER PLAN έχει όριο ασφαλίστρων ετησίως έως 1.000€. Επομένως για μεγαλύτερα ποσά θα πρέπει να γίνουν επιπλέον συμβόλαια.

 

 

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ελάτε να συνεργαστούμε.

Η τεχνολογία έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις.  Στο my advisor είμαστε οι πρώτοι που πιστέψαμε ότι το διαδίκτυο αλλάζει τα δεδομένα και στην ιδιωτική ασφάλιση. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει ευκολότερα τις συνεργασίες του, και οι ασφαλισμένοι μας βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.

Τηλεφωνικό κέντρο 211 800 4634

φόρμα επικοινωνίας

logo myadvisor1